Pasvik grensestasjon i Arkitektur N

Arkitektur N sine lesere får i siste nummer bli kjent med A-labs Pasvik grensestasjon i Finnmark. Read More


IMG_0078_web2

 

Sommernummeret til Arkitektur N, med tema snø, vier tolv siden til grensestasjonene i Sør-Varanger i Finnmark.

«A-lab har gitt Norge to nye grensestasjoner. De er vakre, funksjonelle og usedvanlige»,  skriver Erling Dokk Holm i sin omtale i magasinet.

«Det er noe utsøkt over den måten arkitektene har forstått dagslysets potensial på», forteller han videre.

A-lab vant i 2010 arkitektkonkurransen om to nye grensestasjoner i Sør-Varanger, nær grensen til Russland. Hovedfunksjonen er å ivareta grensejegernes behov for en base som både skal være et hjem og et effektivt instrument for klargjøring til innsats i tjenesten.

«Da jeg ankom grensestasjonen i Pasvik, som ligger på Svanvik, var jeg først i villrede. Var jeg kommet til riktig sted? Et norsk flagg – heist på en prosaisk hverdag – fortalte meg at jeg måtte være det, men ingen andre visuelle tegn pekte i den retning. Foran meg vokste det fram en bygning som bare så vidt skilte seg fra den tette furuskogen – ikke var den høyere og ikke var den lavere», skriver Holm, som syns det er noe oppsiktsvekkende over en grensestasjon uten verken gjerde eller mur til å skjerme den fra omgivelsene. 

Stasjonene erstatter seks gamle og skal betjene hver sin del av den norsk-russiske grensen.

«Selv om man blir mer sårbar av å ta av seg rustningen, så kommuniserer man mindre aggresjon. Det er i seg selv en viktig egenskap med en slik bygning, som er ment å manifistere norske holdninger og sikkerhetspolitiske posisjoner», skriver han. 

 

1. front perspektiv (horisontal)_MG_8161 curves (Ivan Brodey)_web

Foto: Ivan Brodey