The Carve – apartments & offices

Even the location itself, right by the fjord, and with many of Norway’s major cultural institutions and Oslo’s central railway station as neighbours, is spectacular. With 41 apartments topped with a 900 square-metre terrace, DNB Østbygget presents a rare opportunity to “live on the roof of Oslo”. Read More

DNB’s new headquarters consists of three buildings in the distinguished, newly established BARCODE section of Bjørvika. Between them, these three buildings have a total floor space of 70,000 m2 above ground; in addition, extensive underground levels link the buildings.

High-rise with a garden

Østbygget is an untraditional building, both with regards to form and content. First of all, the 15-storey building only measures 21 by 105 m. While the eight lower floors are allocated to DNB’s offices, the upper floors will contain apartments totalling 6000 m2, with large terraces oriented toward the city centre and the Nordmarka forests to the north, and toward the Oslofjord to the south.

At the heart of the building we find a spectacular outdoor space that enjoys a magnificent panorama of the Norwegian capital. This open roof-garden, which is four levels high and covers more than 900 m2, lets in an immense amount of light into the building – and moreover functions as a buffer between the residential levels above and the commercial levels below.

 Flexible offices

The office levels have flexible floor plans, allowing multi-functional use and optimising access to good views. Three levels are joined variously by open stairways, in order to enhance in-house communications and to make the area even more flexible. The floor plans themselves allow for great variation, enabling an open office landscape or smaller individual offices. To get from one place to another, the space is configured so that people move either along the façades or within the core, thus creating a good physical working environment.

 A block of marble

The window placement and design, as well as the use of materials and detailing, help create the illusion that Østbygget is a large, single block of marble. The building’s façades are clad in Blanco Macael, a white Spanish marble, whereas the recessed walls of the roof-garden are wood panelled, creating a warm contrast. The walls of the ground-level passage are similarly wood panelled.

Østbygget will be completed by year’s end 2013, with occupancy starting in 2014.



Location: Bjørvika, Oslo

Total area: 22 000 m2

Client: Oslo S Utvikling AS (OSU)

Construction: 2011–2014

Architects: a-lab (Arkitekturlaboratoriet AS)

Interior design: Zink (offices)

Consulting engineers:

HVAC (RIV): Erichsen & Horgen

Electrical installations (RIE): ECT

Construction works (RIB) and acoustical engineering (RIAKU): Multiconsult

Fire-proofing and fire safety (RIBR): Sweco

Environmental specifications:

Annual energy consumption:

– Commercial:    125 kWh/m2

– Residential:     119 kWh/m2

Energy source:     district heating



Swipe til sidene for å bla igjennom bildegalleriet.