MILITÆR GRENSESTASJON, SØR-VARANGER

Hvordan kan arkitekturen ivareta krav om rasjonell militær logistikk og samtidig gi et inntrykk av en åpen og inviterende virksomhet, som forholder seg til omgivelsene og sivilsamfunnet for øvrig? Read More


 Sivilsamfunn møter militærtjenester

A-lab vant i 2010 arkitektkonkurransen om to nye grensestasjoner i Sør-Varanger, nær grensen til Russland. Hovedfunksjonen er å ivareta grensejegernes behov for en base som både skal være et hjem og et effektivt instrument for klargjøring til innsats i tjenesten.

En hovedutfordring er å tilfredsstille brukere med mange forskjellige behov, fra faste militære arbeidplasser, midlertidig stasjonerte, sivile arbeidere og besøkende.

Samlende tak

Hovedfunksjonene er organisert rundt et indre gårdsrom, et tydelig definert fellesrom som står i kontrast til den ville naturen på utsiden. Eksteriøret er anonymt kledt i mørkt treverk. På innsiden opphever store skyvedører i glass overgangen mellom ute og inne.

Byggets program fordeler seg over to plan. Et stort, samlende tak definerer uterommet og knytter anlegget sammen. Taket markerer tydelig hovedinngangen og inviterer inn i gårdsrommet. Utenfor ligger kennel og helikopterlandingsplass i umiddelbar nærhet.

Byggets hjerte

Det indre gårdsrommet er byggets hjerte. Her tar soldatene oppstilling, spiser frokost, spiller ball, mekker bil og reparerer utstyr. Fellesfunksjoner er henvendt ut mot gårdsrommet. Skyvedørene gir mulighet til å åpne alle byggets sosiale funksjoner ut mot det store fellesrommet.

Plan 1: Arbeid

Alle representasjons- og administrasjonsfasiliteter, arbeidsrelaterte funksjoner og sosiale rom ligger på bakkeplan. En gjennomgående sirkulasjonssone ligger langs den åpne fasaden ut mot gårdsrommet og knytter sammen de ulike fellesfunksjonene.

Plan 2: Bo

Mer private funksjoner er lagt til 2. etasje, som bad, boligkvarter, balkong, treningsstudio og hvilesone. Soverommene er identiske i plan, men har høydevariasjoner i snitt. Alle rommene har utsyn, enten ut til naturen utenfor eller til det indre gårdsrommet.

De to grensestasjonene ferdigstilles i 2013 og 2014.

Se fotoalbum på Facebook

FAKTA

Sted: Svanvik og Storskog, Sør-Varanger

Oppdragsgiver: Forsvarsbygg

Arkitekt: a-lab (Arkitekturlaboratoriet AS)

Konsulterende ing.: Norconsult

Bruttoareal: ca 2500 m2

Materialbruk: Tre, glass og aluminium