A-lab vinner i Portugal

A-labs første kontor i utlandet er nå i full drift og har vunnet sin første arkitektkonkurranse. Read More


 

– Portugal-kontoret vårt er en av spydspissene våre mot det internasjonale markedet. Vi er veldig glade for å se at dette faktisk funker allerede, at vi går med overskudd og vinner konkurranser i et tøft internasjonalt marked, sier daglig leder i A-lab, Geir Haaversen.

A-labs Portugal-kontor ble startet for ett år siden og ligger i Alvor på sydkysten av Portugal. I dag består kontoret av fem arkitekter og ledes av Luis Fonseca som har 13 år bak seg på Oslo-kontoret, hvor han blant annet har jobbet med store prosjekter som IT Fornebu og det prisvinnende DNB-bygget «The Carve» i Barcode.  Nå har Portugal-kontoret vunnet sin første konkurranse og skal utvikle et stort boligprosjekt med seniorboliger i Lagos, Portugal.

– Vi har jobbet hardt i ett år for å få kontoret opp på beina. Vi har i første omgang pekt oss ut seniorboliger som et segment vi har lyst til å lære mer om og har jobbet målrettet mot kompetente utbyggere. Nå ser vi de første resultatene, sier Fonseca.

Arkitektur-eksport

Portugal-kontoret jobber tett med kontoret i Oslo og er en del av A-labs utenlandsstrategi.

– Dette gjør vi fordi det er gøy, for å lære og for å fornye oss. Vi trenger internasjonale impulser for å strekke oss og få det internasjonale blikket på hvor vi er, sier Haaversen.

A-lab er også en del av Innovasjon Norge og Dogas program «Arkitektur ut i verden» hvor målet er å styrke kontorets arbeid mot utlandet. Nylig var A-lab i Danmark i forbindelse med eksportprogrammet for å lære av erfaringer store danske kontorer som 3xN, Schmidt Hammer Lassen og Cobe har gjort i utlandet.

Gode norske tider i ryggen

Mens mange danske kontorer tok steget ut i verden på grunn av nedgangstider hjemme, er det nettopp gode tider hjemme som gjør at A-lab tar steget ut.

– Når det er så gode tider i Norge er det viktig å ikke bli nærsynte og selvgode. Det er nettopp nå vi har sikkerhet i ryggen til å ta denne risikoen og ta steget ut, sier Haaversen.

Mange arkitektkontor som starter et kontor i utlandet gjør det først i det de vinner prosjekter. A-lab har valgt en litt annen strategi.

– Vi bygger kompetanse for å gå inn i markeder snarere enn å vinne et prosjekt som vi så bemanner. Portugal er et veldig spennende land som er på full fart opp, sier han.

Universell utforming fra Norge

Prosjektet A-lab nå gyver løs på tar for seg et segment med seniorboliger som ikke er vanlig i Portugal i dag, leiligheter av høy kvalitet med felles treningsfasiliteter, basseng, fysioterapi og spa i bygget. Med på kjøpet får de norske tanker om universell utforming.

–  Universell utforming utover tilgjengelighet for rullestolbrukere er ikke vanlig i Portugal. Vi tar med oss lærdom fra blant annet arbeidet med Hammerfest kulturhus hvor vi jobbet med tilrettelegging for eldre, syns- og hørselshemmede gjennom både materialer, lys og akustikk, sier Fonseca.

Samtidig er utforsking av nye boligformer for eldre spennende også i norsk kontekst.

– Vi har mye å lære av hvordan man behandler sine eldre i utlandet. Dette er boligtyper som trenger nye impulser og nye innfallsvinkler også i det norske markedet, sier Haaversen.

Informasjon

Swipe til sidene for å bla igjennom bildegalleriet.
x