PRESSEMELDING: NY INTERNASJONAL ARKITEKTURPRIS TIL STATOIL-BYGGET

Statoil-bygget kåret til verdens beste kontorbygg – igjen. Read More


Bygget, som er tegnet av det norske arkitektfirmaet a-lab for IT-Fornebu Eiendom, gikk til topps klassen om beste kontorbygg i World Architecture Festival (WAF) Awards 2013 i Singapore i går.

Snøhetta er eneste norske arkitektfirma som har vunnet pris for et ferdigstilt bygg i WAF Awards tidligere, med operabygget i Bjørvika i 2008 (i kategorien for beste kulturbygg) og Villreinsenteret på Dovre i 2011 (i kategorien beste besøkssenter) .

Arkitekt og partner i a-lab Odd Klev er tilstede i Singapore, og er begeistret:

– Det er fantastisk hvor mye annerkjennelse statoilbygget har fått, spesielt i utlandet. At norsk arkitektur kan hevde seg i konkurranse med flotte prosjekter fra hele verden er veldig morsomt for oss og byggherren ITfornebu eiendom som har trodd på  konseptet hele veien.

Internasjonal begeistring

a-lab og Statoil-bygget vant også WAF Awards 2009, men da i klassen for beste urealiserte bygg. Nå gjentas bedriften med det ferdige bygget, denne gang i kategorien for beste kontorbygg.

WAF er verdens største arkitekturestival og en prestisjefylt prisvinnerseremoni for arkitekturbransjen. Blant talløse påmeldte nomineres om lag 200 prosjekter til festivalen som konkurrerer om priser i ca. 20 kategorier, hvert år.

Da dagbladet.no skrev om prisnominasjonen av tre norske bygg i sommer uttalte president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), Kim Skaara at han er meget godt fornøyd med at norske arkitekter nok en gang hevder seg internasjonalt.

– Vi synes jo dette er veldig stas og opplever det veldig positivt med en slik bekreftelse på det arbeidet våre arkitekter gjør.

Presidenten mener at det skapes gode synergier for norsk arkitekter i samspillet med sine nordiske kollegaer.

– I internasjonal sammenheng er vi del av en nordisk kontekst, hvor kvalitet står sentralt og bærekraftfanen holdes høyt.

Demokratisk og moderne Skandinavisk formsvar

Juryen, med bl.a arkitektguruen sir Peter Cook, uttaler at Statoil-bygget er:

«Et omfattende og integrert prosjekt som forener modulkonstruksjon og kostnadseffektivitet på en moderne Skandinavisk måte, som demonstrerer en dyp forståelse av demokratiske og sosiale verdier i et moderne arbeidsmiljø».

Juryen trekker fram det indre fellesrommet, med et skulpturelt trappe-og heistårn og en stor, åpen «plaza» hvor alle byggets 2300 ansatte passerer til og fra arbeidsplassene sine. Det store atriet fungerer som byggets sosiale hjerte, som oppfordrer til tilfeldige møter og kunnskapsutveksling mellom ansatte i de ulike avdelingene i løpet av arbeidsdagen, slik en innovasjonsbedrift som Statoil ønsker seg.

– «Et åpent og tilnærmet søylefritt og lyst interiør skaper et herlig, stimulerende arbeidmiljø», legger juryen til.

Ikonisk, leselig og fleksibelt

Bygget ligger på tomten for parkeringshuset for gamle Oslo Fornebu Lufthavn. Flyplassens gamle asfaltlandskap er erstattet med en stor, grønn og offentlig tilgjengelig park som strekker seg helt ned til sjøen.

Bygningskroppen består av fem like store elementer stablet oppå hverandre omkring et stort indre fellesrom. Dette atriet er dekket av et avansert dobbeltkrummet glasstak, som er den første konstruksjonen av sitt slag i landet.

Det særegne kontorbygget har vært gjenstand for stor internasjonal oppmerksomhet siden ferdigstillelsen i fjor høst, og blitt hedret for sin ikoniske leselighet, romlige fleksibilitet og brukervennlighet.

Merverdi til omgivelsene

Ved tildeling av en annen internasjonal pris i vinter uttalte administrerende direktør i oppdragsgiver IT Fornebu, Kjell Kalland, følgende:

– Eiendomsutvikling er langsiktig investering i livskvalitet. Det er et spørsmål om ikke bare å ta seg til rette i terrenget, men også om å gi noe tilbake til omgivelsene. Som eiendomsutviklere skal vi også levere merverdi til omgivelsene i form av god arkitektur, bygg som tåler kritisk analyse i forhold til miljø, energibruk og samhandling mellom mennesker. Denne prisen er et synlig bevis på at vi har lyktes med det og vi er stolte over at Statoil-bygget har fått denne utmerkelsen.

 

PRESSE

Les juryens begrunnelse her.

Les mer om Statoil-bygget her.

Last ned pressepakke med lav- eller høyoppløselige bilder her.

Kontakt: MNAL arkitekt Benjamin Barth / +47 40 22 20 44 / benjamin@a-lab.no

Foto: Luis Fonseca

PRESSEKLIPP

http://www.dagbladet.no/2013/10/02/kultur/arkitektur/bolig/kontor/29579127/

http://www.bygg.no/2013/10/113731

http://www.dn.no/forsiden/naringsliv/article2693495.ece

http://www.siste.no/naringsliv/article6896779.ece

http://www.osloby.no/nyheter/Statoil-kontor-fikk-internasjonal-ariktekturpris-7327971.html#.Uk0b9WROo28

http://e24.no/naeringsliv/statoilbygning-fikk-prestisjetung-pris/21621942

http://www.nenyheter.no/41047

http://www.arkitektnytt.no/world-architecture-award-til-a-lab

FAKTA OM STATOIL-BYGGET

Sted:                          Fornebu, Bærum

Type:                          Kontorbygg

Utbygger:                   IT Fornebu Eiendom

Leietaker:                   Statoil ASA

Arkitekt:                     a-lab

Interiør:                      a-lab (for IT Fornebu) og Momentum (for Statoil)

Landskap:                  Rambøll Norge

Totalentreprenør:     Skanska

Størrelse:                    65 500 m2

Kostnad:                     1 500 millioner NOK

Konstruksjonstid:    20 måneder

Ferdigstillelse:         Oktober 2012

 

Foto: Luis Fonseca

OM A-LAB

a-lab er et amisiøst og internasjonalt orientert arkitektkontor med ekspertise på store næringsbygg og komplekse bolig- og byutviklingsprosjekter. Kontoret ble etablert i 2000, er lokalisert i Oslo og har per i dag ca. 40 ansatte.

Informasjon

Swipe til sidene for å bla igjennom bildegalleriet.
x