AJMAN RÅDHUS, De Arabiske Emirater

Et fruktbart samarbeid mellom a-lab, migrant (plan), ZINC (interiør arkitekter), Multiconsult (bygningskonstruksjon og tekniske fag) og 13.3 Landskap arkitekter ga 1. premie i den internasjonale konkurransen for et nytt offentlig hovedkontor i Ajman i De forente arabiske emirater. Read More


Et offentlig landemerke

Programmets 15.000 m2 fordeler seg mellom en 16 etasjers høyblokk som rommer administrasjonen samt en bygning på bakkeplan med resepsjon, servicetorg, utstillingsarealer, konferanserom og kafé – alt samlet rundt en indre rådhusgård, en innrammet hage med vann, trær og palmer. En rekke av åpne skranker med møterom fungerer som servicestasjoner og utgjør møtepunktet mellom publikum og de ulike etatene.

Klimaseil 

En krummet klimaskjerm, inspirert av den arabiske mashrabiya-tradisjonen, kaster skygge over høyhuset og inngangspartiet, og forbinder hele prosjektet funksjonelt og visuelt. ”Seilet” er en avansert dia-grid konstruksjon, med membranelementer laget av fluoropolymer med ulik grad av gjennomskinnelighet, farge og refleksjon.

 Skyggespill og hengende hager

Det karakteristiske seilet virker som et lysfilter som endrer opplevelsen av bygget gjennom døgnet.  Sollyset som filtreres gjennom mashrabiyaen skaper et vakkert skyggespill på bakken. Seilet gir også rom til beplantning i ”hengende hager” i mellomrommet mellom skjermen og høyblokken.

Vannkanaler

Grunnvannstanden i området er svært høy og lett tilgjengelig. Fasadene rundt rådhusplassen har natursteinskledning og overstrømmende vann-skjermer som gir en vakker brytningseffekt av både det naturlige dagslyset og av den elektriske belysningen. Åpne vannkanaler i interiøret forbundet til den ytre, stiliserte vollgraven, differensierer og separerer ulike publikumsfunksjoner.

 

FAKTA

Prosjekttype: 1. premie åpen internasjonal konkurranse

Sted: Ajman, De Forente Arabiske Emirater

Bruttoareal: 30 000 m2

Oppdragsgiver: Ajman kommune

Tid: 2007

Arkitekt: a-lab (NO), migrant (NO), Multiconsult (NO), ZINC (NO), 13.3 Landskap (NO)

Informasjon

Swipe til sidene for å bla igjennom bildegalleriet.
x