ARKTISK KULTURSENTER, Hammerfest

Det nye kultursenteret i Hammerfest er del av en større revitalisering av havneområdet i Hammerfest. Kontakten mellom havet og byen er bevisst forsterket gjennom pulserende arkitektur og levende kulturaktiviteter. Read More


ET PULSERENDE KULTURHUS

Med sin nærhet til Nordkapp, som er Norges nordligste punkt, er Hammerfest verdens nordligste «by» og en av Nord-Norges sentrale turistdestinasjoner med over 250 000 besøkende i året. Som del av en større transformasjon av Hammerfest havn er Arktisk Kultursenter (AKS) blitt et ikonisk signalbygg som tilfører ny identitet og puls til lokalmiljøet, kulturelt og visuelt.

Et særegent lysprogram, lagt inn under den ytre glassfasaden, spiller på det fargesprakende nordlyset. I mørketida stråler bygget varmt mellom nabohus, himmel og hav med ett skiftende lysspill. I den lyse sommertida er lysene slått av, og det rødmalte trepanelet trer fram bak glassdekket.

ARKTISK AMFI

Kultursenteret uttrykker i seg selv åpenhet, kreativitet og kunstnerisk energi, og bidrar på denne måten å gjenopprette og forsterke kontakten mellom sentrum og sjøsiden i Hammerfest. Bygulvet er trukket helt inn og under bygget for å gi rom til en offentlig utendørs arena – et populært og mye brukt «arktisk amfi» – som forbinder foajéen med sentrumsgatene bakenfor og kaia framfor.

ET FLERBRUKSHUS

AKS fungerer som en sentral plattform for kulturaktiviteter og konferanser i regionen.  Bygget er i realiteten et flerbrukshus med kulturskole og verksteder som skal tilfredsstille krav til profesjonelt teater, danseutøvelse og kinovisning samtidig som det skal være åpent og tilgjengelig for alle typer besøkende. Bygget er organisert i kompakte enheter med ulik publikumstilgjengelighet og skaper på denne måten forskjellige sosiale arenaer, som virker sammen med bygatene utenfor.

 

AKS på Youtube

FAKTA

Oppdrag: 1.premie, åpen arkitektkonkurranse.

Sted: Hammerfest

Bruttoareal: 5000 m2

Oppdragsgiver: Hammerfest Kommune

Oppføring: 2004-2008

Kostnad: ca 183 mill. NOK

Arkitekt: a-lab (Arkitekturlaboratoriet AS)

 

Foto: Jiri Havran / Lars Mathisen / Rino Engdal/ Luis Fonseca

Informasjon

Swipe til sidene for å bla igjennom bildegalleriet.
x