Søgne rådhus

Hvordan forvandle et nedslitt kommunehus til et signalbygg som bygger på stedets egenart og historie? Read More


Med totalrenovasjon og ny toppetasje er kommunehuset på Tangvall forvandlet til et funksjonelt og fremtidsrettet kultur- og rådhus.

SAMSPILL MELLOM GAMMELT OG NYTT

Den hesteskoformede bygningen fra 1974 hadde et sårt behov for oppgradering og utvidelse. Samtidig var en utfordring i utformingen av det nye kultur- og rådhuset å beholde og forsterke rådhusets historie og identitet.

A-labs transformasjonskonsept innebærer renovasjon av eksisterende bygningsmasse, en ny, «svevende» toppetasje og klimatisering av uterommet mellom den gamle og nye bygningsmassen. Løsningen frigjør verdifull plass til et åpent atrium innvendig samt ulike fellesarealer utenfor og oppå bygningen. Grepet gjør også bygget mer oversiktelig og lettere å orientere seg i, til fordel både for ansatte og besøkende.

ÅPEN OG INVITERENDE

Det klimatiserte atriet er byggets nye fellesrom, og knytter et utvidet bibliotek sammen med rådhusets resepsjon og servicetorg på bakkeplan.

Med en transparent fasade og ny inngang mot Rådhusplassen henvender bygget seg åpent og inviterende til offentligheten, og «trekker» bygulvet inn i bygningen. Den nye toppetasjen krager ut over plassen og fungerer som en baldakin over inngangen og utendørsscenen nedenfor.

ET GYLLENT ORIENTERINGSPUNKT

Kommunestyresalen har spesialtilpasset fast interiør i eik, utvikla i samarbeid med lokal håndverker Stig Drange. Eksteriøret på det opprinnelige kommunehuset blir mørkkledd, mens den nye får et gyllent preg med kledning av elokserte aluminiumsplater. Dermed blir det nye rådhuset et tydelig og skinnende orienteringpunkt i lokalmiljøet.

  

FAKTA

Oppdrag: 1.premie, åpen arkitektkonkurranse

Sted: Tangvall, Søgne

Bruttoareal: 3 700 m2

Oppdragsgiver: Søgne kommune

Oppføring: 2011-2013

Arkitekt: a-lab (Arkitekturlaboratoriet AS)

Interiør: a-lab (Arkitekturlaboratoriet AS) og Stig Drange

Miljøspesifikasjoner:

Energibruk per år: 97 kWh/m2/år

Energikilder: luft-til-vann varmepumpe og el-kjel

Kostnad: ca 80 mill. NOK

 

Foto: Henrik Hanselmann

Informasjon

Swipe til sidene for å bla igjennom bildegalleriet.
x