Vollebekk byutviklingsstrategi
Groruddalen utenfor Oslo har et rikt mangfold, men mangler møteplasser. Byutviklingen på Vollebekk vil vitalisere bydelen og vise vei for Oslos pågående og framtidige vekst. Read More
Byen er et møtested. Groruddalen derimot – og Vollebekk – kjennetegnes av ikke-urbane typologier som eneboliger rekkehus, rene boligblokker, industribygg og bilbaserte kjøpesentre. Samtidig regnes dalen for det viktigste området for knutepunktutvikling og fortetting i Oslo.
En bydel i endring
Som prioritet i Groruddalssatsingens områdeløftprosjekt og gjenstand for et kommunalt planprogram er blir Vollebekk et pilotprosjekt for framtidig byutvikling i Oslo. Industribygninger og høyspentmaster skal erstattes med ca 1500 boliger, skole, barnehager, grønt- og lekeområder og møteplasser.
Møteplasser og mangfold
Planen er en helhetlig og robust plan for et varig områdeløft på Vollebekk, hvor by- og bokvalitet står i fokus. Sammen med en ny og fortettet bygningsmasse skal det etableres varierte boligtypologier, en finmasket infrastruktur tilpasset ulike transportformer, rensebasseng for gråvann og systemer for overvannshåndtering, kulturtilbud, grøntområder, bytorg og urbane rom med ulike møteplasser for en mangfoldig befolkning.
Helhetlig og holdbar byutvikling
Prosjektet bygger på oppdragsgivers ambisjoner om å oppnå en helhetlig og holdbar byutvikling på Vollebekk og a-labs kompetanse om bærekraftig byutvikling. Ifølge analyser utført med støtte fra rådgivningsfirmaet COWI ligger prosjektet an til å oppnå høy karakter i en eventuell BREEAM COMMUNITIES-miljøsertifisering av området.
FAKTA
Oppdrag: 1.premie, invitert arkitektkonkurranse.
Sted: Groruddalen, Oslo
Størrelse: 84200 m2
Oppdragsgiver: Aspelin Ramm Eiendom AS
Arkitekt: a-lab
Rådgivende ingeniører: COWI AS
Miljøspesifikasjoner: Byutviklingsprosjektet er foreløpig i tidlig planfase. Konkurranseforslaget er utformet med høye bærekraftsambisjoner og med tanke på mulig BREEAM COMMUNITIES miljøsertifisering.