Zaha Hadid og A-lab vant to av seks stasjoner på Fornebubanen

Zaha Hadid Architects og A-lab vant arkitektkonkurransen om både Arena og Fornebu Senter stasjon på Fornebubanen.  Read More


 

– Dette er like gøy som da vi vant Barcode-konkurransen. Folk har ventet lenge på Fornebubanen. Utformingen av disse stasjonene er også et viktig ledd i utviklingen av stedene rundt dem, sier Geir Haaversen som er daglig leder og grunnlegger av A-lab.

– Det er en ære å bli valgt, spesielt siden dette en anonym konkurranse med mange dyktige konkurrenter. Å få på plass infrastrukturen rundt Fornebubanen er svært viktig for folk I Oslo-området, sier director i Zaha Hadid Architects, Gianluca Racana.

Zaha Hadid Architects ble grunnlagt av Zaha Hadid i 1979, og er kjent for sin ikoniske arkitektur verden over og hvordan de alltid utfordrer grenser for hva som er mulig i arkitektfaget. De står bak mange kjente og prisbelønte bygg som kunstmuseet i Roma, MAXXI. Stasjonene blir deres første norske prosjekter.

 

«Stor formgivningsglede og energi»

– Det er veldig gøy å endelig få Zaha Hadid Architects til Norge. Enda morsommere er det når det er A-lab og Zaha Hadid i samarbeid, sier Haaversen.

Det ble til sammen levert inn 18 anonyme løsningsforslag fra 14 ulike team for de 6 nye T-banestasjonene på Fornebubanen: Fornebu senter, Flytårnet, Arena, Lysaker, Vækerø og Skøyen. Juryen har nå plukket ut seks vinnere – én per stasjon.

Juryen liker hovedideene bak Arena stasjon godt og fremhever at vinnerforslaget har en interessant måte å behandle lyset på. Om vinnerforslaget for Fornebu S fremhever de stor formgivningsglede og energi.

 

Spennende samarbeid

Fornebubanen er den største T-baneutbyggingen i Oslo i nyere tid. Byggestart er planlagt i 2020 med ferdigstillelse av banen høsten 2025.

– Dette samarbeidet har vært veldig spennende så langt. Man lærer mye av magien som oppstår når man jobber sammen med noen som kan noe annet og tenker annerledes enn en selv. Vi gleder oss til fortsettelsen, sier Haaversen i A-lab.

– Vi ser veldig fram til å jobbe videre med A-lab på dette viktige prosjektet. Sammen har vi som mål å lage inkluderende og tilgjengelige T-banestasjoner, som i tillegg til å inneholde alt en T-banestasjon skal, også vil styrke byveven og de offentlige områdene rundt, sier prosjektleder i Zaha Hadid Architects, Ludovico Lombardi.

 

Bilder: Øverst vinnerforslaget for Fornebu S stasjon. Nederst vinnerforslaget for Arena under bakken og den ene inngangen. Illustrasjoner: VA

Informasjon

Swipe til sidene for å bla igjennom bildegalleriet.
x